Avlakkaya Esdag Parkuru Doğa Yürüyüşü

Her hafta farklı bir doğa güzelliğiyle etkinliklerimiz sürdürüyoruz doğanın uyanışını yerinde görmek için elbette doğada olmak gerekir.Ağaçların çiçek açışı topraktan kardelenlerin fışkırışını kar sularının eriyerek köpük köpük dereler ve vadilerde yankılanan seslerini dinleyerek yürümek için toplanan 35 kişi ile Avlakkaya Parkurundaydık.

Karadere köyü civarlarında inerek Esdag rotasından tırmanmaya başladık.Bozdağ’ın zirvesine doğru ev sahibi kocaman bir tavşan bizi karşıladı.”Buralar benim alanım ama yinede hoş geldiniz” Dercesine bize bakarak süratini konuşturdu ve yavaş yavaş yürüyen Esdag ekibine doğal bir gözlem fırsatı sundu.Kendisine teşekkür ediyoruz.Doğa üzerinde barındırdığı canlılarla güzel ve bizde buna en yüksek önemi veriyoruz ve koruyoruz.

Gittiğimiz her etkinlikte çöplerimizi topladığımız gibi başkalarının attığı çöpleride toplamaya gayret ediyoruz.Bir gün dönüp dolaşıp o çöp bizi bulacağını gayet iyi bilmekteyiz.

Karadere köyünden Bozdağ köyüne patikalardan yamaçlardan giderek ulaştık.Bozdağ köyünde bol bol akan sulardan kana kana içtik ilaç niyetine.Hava biraz serindi ama mis gibi tertemizdi insanın içini okşarcasına tenefüs ederek ilerledik.

Köyden sonra meşe ormanları arasından Avlakkaya vadisine giriş yaptık yerler kardelenlerle doluydu doğanın uyanişi muhteşem.Tırmanışlardan sonra parkur boyunca irtifa kaybederek inişe geçtik.

Avlakkaya biz ilk haritasını çıkarttığımızda çok bakir bol ağaçlık ve doğasıyla büyüleyen bir mekandı.Girişinde Endemik bitki türü laleler karşılardı.Fakat Turizm’e kazandırma uğruna açılan geniş yollar araç trafiğinede açık hale gelince çöpü ve insanı beraberinde getirdi.Doğa tahrip oldu.

Endemik bitkiler küreklerle sökülüp yok edildi.Malesef kimsede bu yolların doğaya zararını görmüyor ağaçlarda kesilmeye devam ediyor.Halbuki geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımızda bu bölgeyi koruma kapsamına alınması talimatını verdi ancak icraatte hiç birşey görememek üzücü.

Yürüyüşümüzü Şelalelerin olduğu bölgeye yönlendirdik ve Ana molamızı şırıl şırıl akan su kenarında verdik.Hava yüzmeye elverişli olsaydı tam süper olurdu diyede içimizden geçirdik.

Bölgeye gelen herkes çöpünü bırakmasa daha güzel olucak torba torba çöpleri toplasakta heryere ulaşmak mümkün değil ne yazıkki çöp doğanın düşmanı ve insanlar vurdumduymazca bu cennet güzelliklere çöp atıyor ekip olarak çok kızıyoruz lütfen çöp atmayın mesajını veriyoruz ve yetkililerede bu bölgeye yeterli koruma tedbirlerini almaları için çalışma başlatmalarını temenni ediyoruz.

15km yürüyüşümüzü tamamladıktan sonra Avlakkaya’dan çıkarak araçlarımızın yanına geldik.Ekip yorulmamışçasına devam edelim diyordu.Her geçen hafta mesafe artmaya ve ekibin kondisyonu gelişmeye başladı.Ayrıca katılımcılar doğayı çok sevdikleri için olsa gerek eve dönmek istemiyorlar.

Yüzlerinden bu rahatlıkla anlaşılıyor.Mutlu bir pazar gününü spor ve sağlıklı bir ortamda geçirerek topladığımız enerjiyle evlerimize döndük.Sizlerde etkinliklerimize katılabilirsiniz. Etkinliklerimizi İnstagram #esdagtrekking hesabımızdan takip edebilirsiniz.

TÜM FOTOGRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir